Facebook
Останні фото
1102 1115 1117 1110
Архів

Голова Інформаційно-просвітницького відділу розповів про особливості святкування Дня Хрещення Русі у 2021 році

У 2021 році ми відзначаємо 1033-ту річницю Хрещення Русі. Напередодні урочистостей голова Синодального Інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент відповів на головні питання про святкування Дня Хрещення Русі у цьому році.

Які урочистості будуть відбуватися цього року та які святині прибудуть до Києва до Дня Хрещення Русі, а також де можна буде їм вклонитися — про це та інше владика розповів в інтерв’ю ТК «Інтер», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

— Які заходи будуть приурочені до Дня Хрещення Русі в цьому році?

— Найголовнішими заходами до Дня Хрещення Русі будуть різні богослужіння з вдячністю Богові за Його дар Православної віри нашому народу. Вже традиційно початок цих богослужінь відбувається на Володимирській гірці в Києві. Саме там 27 липня о 13:00 розпочнеться подячний молебень перед чудотворними іконами і мощами святого рівноапостольного князя Володимира. Цей молебень очолює Предстоятель нашої Церкви – Блаженніший Митрополит Онуфрій. Разом з ним молитимуться про благословення Боже для нашого народу єпископи Української Православної Церкви, сотні священиків, ченців і звичайно ж, величезна кількість мирян, які збираються в ці дні з усіх куточків України, а також і з-за кордону.

Після завершення молебню від Володимирської гірки до Києво-Печерської Лаври вулицями Києва пройде багатотисячний Хресний хід. В цей час священнослужителі будуть здійснювати молитву і благословення нашої Столиці святинями, які будуть нести віруючі на чолі хресного ходу. Потім в Лаврі почнеться урочисте богослужіння — всенічне бдіння. Під час цього богослужіння віруючі зможуть підійти до чудотворних ікон і піднести свої молитви перед ними. Все це буде відбуватися напередодні Дня Хрещення Русі, тобто 27 липня.

А в самий день свята, 28 липня, о 9:00 на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври розпочнеться Божественна літургія. Всі паломники, які прибудуть на свято до Києва, зможуть посповідатися у Лаврських духівників і причаститися Святих Христових Тайн. Також буде організовано доступ і до тих чудотворних святинь, які прибудуть до Києва з усіх кінців України.

— Яка головна ідея Хресного ходу в цьому році?

— Хресний хід — це завжди свято. Це торжество нашої Православної віри. І попри те, що останнім часом наша канонічна Церква зазнає серйозних утисків і випробувань, сотні тисяч віруючих збираються разом на свято Дня Хрещення Русі, щоб засвідчити свою вірність істинної Церкви, яку очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій. Вони свідчать, що ніякі погрози і обман не зможуть їх звернути з того духовного шляху, який був написаний Богом для нашого народу від часів святого князя Володимира до нинішньої епохи, в якій ми живемо під молитовним покровом Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Особливу радість всім віруючим додає та обставина, що вони можуть молиться поруч зі своїм Предстоятелем і відчувати духовну підтримку та захист, яку через нього посилає нам Господь.

— Які Святині прибудуть до Києва до Дня Хрещення Русі, де можна буде їм вклонитися?

— Всі, хто бере участь в урочистих заходах до Дня Хрещення Русі в Києві, мають унікальну можливість в одному місці поклонитися православним чудотворним святиням, які зазвичай знаходяться в самих різних куточках України.

До Києва до нас приїдуть Почаївська та Зимненська чудотворні ікони із заходу нашої країни, Святогірська ікона Богородиці зі сходу, Касперівська ікона з півдня і Любичська ікона Божої Матері з північної частини України — Чернігівщини.

Віруючий народ дуже шанує ці святині і завжди прагне в паломництво до них. Їх історія сповнена свідоцтв Божественної надприродної допомоги людям в найрізноманітніших життєвих обставинах. Багато прочан розповідають про чудеса, які відбуваються з ними по молитві саме в Дні Хрещення Русі, коли весь Київ освячується благодаттю від чудотворних святинь. У дні київських урочистостей вони всі разом будуть виставлені для поклоніння після Хресного ходу в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври 27 і 28 липня. Зазвичай, в зв’язку з великою кількістю бажаючих помолитися перед чудотворними іконами, і щоб не створювати зайвого скупчення людей, доступ до них буде відкритий всю ніч. Так що всі бажаючі зможуть піднести свої щирі молитви до Бога і Його Пречистої Матері.

— Звідки прибудуть парафіяни для участі в Хресній ході та Молебні на Володимирській гірці, яка кількість прихожан очікується в цьому році?

— День Хрещення Русі – це день, який об’єднує всі народи, чия історія отримала духовний імпульс від Дніпровської хрещальної купелі. У попередні роки в Київ з’їжджалися гості з різних куточків земної кулі, щоб розділити з нами радість спільної віри і церковної єдності. Обмеження, пов’язані з поширенням коронавірусної інфекції, позначаються на можливості приїхати в Україну закордонним паломникам.

Разом з тим, віруючі, без винятку, з усіх куточків України і в цьому році прагнуть взяти участь в липневих урочистостях. Я б навіть сказав, що сьогодні не існує подібних подій, які б так консолідували громадян нашої Батьківщини, незалежно від того, де б вони не жили, якою мовою б не розмовляли. Всіх цих, часом самих різних людей, об’єднує одна Віра і єдина Церква. Всі вони збираються не проти чогось, як часто можна бачити на вулицях наших міст, а в ім’я Божого благословення, в ім’я миру і воцаріння любові. В останній раз на урочистості 2019 року вулицями Києва пройшло близько 300 тисяч віруючих. У них на устах була молитва, а в очах – духовна радість від причетності до такого свята.

Господь через Євангеліє говорить: «Де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там і Я посеред них». Коли в ім’я Боже збираються десятки і сотні тисяч людей – це породжує невимовне відчуття присутності Бога і чистої духовної радості. Саме цим можна пояснити той факт, що ті, хто хоч раз брали участь у Хресній ході, що прозвали в народі Великим, в День Хрещення Русі, обов’язково прагнуть приїхати на урочистості і в наступному році, та ще й приводять із собою своїх близьких.

Ми знову з надією чекаємо зустрічі на Володимирській гірці братів і сестер, щоб не тільки самим зміцнитися у вірі, але і засвідчити свою вірність нашій Українській Православній Церкві, яку затвердив на нашій землі святий рівноапостольний князь Володимир уже понад 1000 років тому.

Комментарии запрещены.