Facebook
Останні фото
1102 1115 1117 1110
Архів

Наші свята

Храмові свята:

Різдво Христове (25 грудня/7 січня)

Св. мч. Валентина (24 квітня/7 травня) (Нижній храм)

7 січня Різдво Господа Нашого Іісуса Христа.

img_5363

Коли належало народитися Спасителеві, земля Юдейська була під владою римлян. Римський імператор Август вирішив дізнатися: чи багато у нього підданих і скільки з них придатних до військової служби? Для цього він наказав провести перепис, причому кожен мешканець мав записатися в тому місті, звідки походив родом.

Пресвята Діва Марія жила тим часом у старця Йосифа в Галілейському місті Назареті; родом же Вона та старець були з Віфлеєму, що поблизу Єрусалиму. І ось вони вирушили туди.

Пізно ввечері Йосиф і Діва Марія прийшли до Віфлеєму і не знайшли для себе притулку, такий великий був збіг народу через перепис. Довелося їм поміститися в печері за містом, куди за поганої погоди заганяли худобу на нічліг. Тут, у бідній печерці на околиці Віфлеєма, вночі народився Спаситель світу. «Восявало світові Світло розуму…» — як співається у славослів’ї святу Різдва Христового.
А сам світ у цей час ще спав і нічого не знав про велику хвилину Народження Сина Божого. Першими про це довідалися пастухи, які сторожили неподалік свої стада. Ангел Божий сповістив їм:
— Проголошую вам велику радість, яка буде радістю і для всіх людей. Тепер народився у Віфлеємі Спаситель світу Іісус Христос, і ось вам знамення — ви знайдете Немовля в пеленах, що лежить у яслах.
І тут безліч Ангелів з’явились на небі і заспівали хвалу
— Слава у вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління.
Пастухи поспішили до знайомої їм печери, де знайшли все саме так, як розповів про те Ангел. Вони впали навколішки перед Божественним Немовлям і повторили Діві Марії та старцю Йосифу слова Ангельської хвали Сину Божому.

У той самий час, коли у Віфлеємі народився Спаситель, у Єрусалим увійшли східні волхви. Вони йшли за зіркою, що з’явилася на небі і сповістила про народження Царя царів.

Волхви прийшли до юдейського царя Ірода і запитали його:
— Де народився Цар Юдейський? Ми прийшли вклонитись Йому, бо бачили зірку на сході.
Почувши про нового Царя Юдейського, Ірод страшенно злякався за свою владу, але не знав, що відповісти волхвам.
Зірка повела волхвів далі і нарешті привела їх до місця, де народився Божий Син. Там зірка зупинилася. Волхви в благоговінні вклонилися Немовляті та принесли Йому свої дорогоцінні дари: золото, ладан та смирну.

Коли волхви відійшли, Ангел Господній наказав Йосифу втекти з Немовлям та Матір’ю Його до Єгипту, бо Ірод задумав погубити Царя царів, що народився. З багатьма небезпеками вони дісталися Єгипту і залишалися там до смерті Ірода.

7 травня. Св. мч. Валентина

Мученики Пасикрат та Валентин походили з мізійського міста Доростола і були воїнами за правителя Авсолана. Пасикрату було 22 роки, а Валентину – 30 років.

Коли почалося гоніння на християн, мученики Пасикрат та Валентин відкрито сповідали віру Христову. На суді мученик Пасикрат плюнув на ідола Аполлона, відмовившись принести жертву.

Брат святого Пасикрата плакав і вмовляв його хоча б для виду принести жертву ідолам. Але мученик поклав на жертовник у вогонь свою руку і сказав: «Тіло смертне і згоряє на вогні; душа ж безсмертна і зневажає всі видимі муки». Мученик Валентин також заявив про готовність постраждати за Христа.

Коли мучеників вели на страту, за ними слідувала мати святого Пасикрата і увіщала сина не боятися смерті за Христа. Обидва мученики були усічені мечем († 288).