Facebook
Останні фото
1102 1115 1117 1110
Архів

Пасхальне послання Предстоятеля

Пасхальне послання

Предстоятеля Української Православної Церкви

Блаженнішoго Митрополита Київського і всієї України Онуфрія

Архіпастирям, пастирям, чернецтву

та всім вірним чадам

Української Православної Церкви

Христос Воскрес!

Сердечно поздоровляю всіх Вас: боголюбиві архіпастирі і пастирі, благочестиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри, — з найбільшим нашим християнським Празником Преславного Воскресіння Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа.

Воскресіння Христове — це вічна Пасха, це празників Празник і Торжество із торжеств. Воскресіння Христове дійсно є найбільшим християнським Святом. Святитель Григорій Богослов говорить, що Празник Воскресіння Христового «стільки перевершує всі торжества, не тільки людські і земні, але навіть Христові і для Христа звершуємі, скільки сонце перевершує зорі» (Григорій Богослов, свт. Творіння. СПб., 1912. Т. 1. С. 662).

Воскресіння Христове — це тріумф перемоги життя над смертю, це Празник Життя, а оскільки життя є найдорожчим даром, яким прикрашена людина, то і Пасха Христова є найбільшим Святом, тому що в Своєму Преславному Воскресінні Син Божий, наш Спаситель, знову подарував нам загублене нами вічне життя.

Яка дивна і прекрасна любов Бога до людини! Людина згрішила і стала неспроможною жити в Раю, тоді Божественна Любов сходить з неба на землю, до падшої людини, приймає на Себе образ людини і звершує те, що ми, грішні, мали звершити. Божественна Любов очищає нас і примирює з Богом, Вона приносить Себе в жертву за нас. Божественна Любов на Хресті нищить наші гріхи, сходить з людиною в пекло і сяйвом слави Божества нищить його. Божественна Любов воскрешає людську природу і повертає їй загублений Рай. Преподобний Феодор Студит говорить, що Воскресіння Христове принесло радість всьому світові, тому що Своїм Воскресінням «Христос відкрив Рай і всім зробив його доступним. О, глибина недомислима! О, висота неізмірима! О, таїнство… перевершуюче силу розуму!» (Феодор Студит, прп. Огласительне слово у святу і велику неділю Пасхи // Творіння. М., 2011. Т. 2., С. 379).

Диявольська злоба не змогла зрозуміти любов Бога до падшої людини; тільки коли Христос воскрес, тоді диявол зрозумів, що він переможений, але було пізно, все було звершено: пекло зруйновано, сила від смерті віднята, людині повернуто Рай, а він, лукавий іскуситель, зв’язаний узами пекельного мрака (2 Петр. 2, 4).

Ця велика Перемога іменується Перемогою життя, і що в цій Перемозі є дивним, так це те, що цю Перемогу Бог подарував людині. Святитель Николай Сербський говорить, що «ні один земний переможець, цар або воєвода не бажає, щоб його перемогу відділяли від нього і приписували іншому; тільки Воскреслий Господь обома руками простягає Свою Перемогу кожному із нас і не гнівається, а радіє, коли Його Перемога робить нас переможцями» (Николай Сербський, свт. Бесіди на Св. Євангеліє. М., 2018. Кн. 1. С. 186).

Якими блаженними були святі Жони Мироносиці, які перші отримали звістку про Воскресіння Христа. Після трагічних подій розп’яття на Хресті їхнього Божественного Вчителя, після Його смерті і погребіння Жони Мироносиці рано-вранці прийшли до Живоносного Гробу. Вони були розгублені, і серця їхні були наповнені глибоким смутком.

Раптом вони відчули землетрус і побачили Ангела, який відвалив камінь від дверей Гробу і сів на нього. Побачивши страх святих Жон, Ангел заспокоїв їх і сказав: «Не бійтесь, тому що знаю, що ви шукаєте Іісуса Розп’ятого. Його немає тут, — Він воскрес!.. Ідіть скоріш і скажіть Його учням, що Він воскрес із мертвих і предваряє вас в Галілеї, там Його побачите» (Мф. 28, 5–7).

Святі Жони Мироносиці зрозуміли, що їхній Божественний Вчитель — це Месія, це Бог, Який прийшов на землю для спасіння людей і Який воскрес із мертвих. Мироносиці з радістю сповістили про це Апостолам, а потім святі Апостоли розповсюдили цю звістку по всьому світу. Проповідь Апостолів про Воскреслого Христа змінила світ. Прийнявши вірою Воскреслого Христа, люди почали будувати своє життя не по голосу своїх страстей, а по голосу Бога, воскрешаючого мертвих. У Христі Воскреслому люди знайшли Божественне Джерело живої води, яка втамовує духовну спрагу і тече в вічне життя. У Воскреслому Христі люди знайшли ту Божественну силу, яка преображає людину і із поганої і обезображеної робить її красивою, сильною і благородною, корисною і для себе самої, і для тих, хто оточує її.

В ці святі Пасхальні дні ми особливо дякуємо нашому Спасителю і Господу за те, що Він заради нас, людей, і заради нашого спасіння зійшов з Неба, воплотився, постраждав і воскрес із мертвих; за те, що Господь подарував нам честь вірити в Нього і носити високе ім’я християнина. Ми смиренно молимось, щоб Воскреслий Христос дав нам рішучість і мужність вибудовувати своє життя на Його святих заповітах і законах, які по своїй суті виражаються в двох заповідях любові: любові до Бога і любові до ближнього, — щоб ми були християнами не по назві тільки, але й по житті.

Ще раз поздоровляю всіх Вас, дорогі брати та сестри, з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння. Бажаю всім здоров’я, миру, радості й спасіння. Нехай Воскреслий Христос, наш Спаситель і Господь, береже всіх Вас і наповнює духовною силою, якої прагне всяка людина, але яка є тільки у Бога, силою, яка необхідна для подолання труднощів, хвороб і страхів, якими сьогодні наповнений світ і які зустрічаються на шляху нашого земного мандрування.

Заради Святого Воскресіння простімо один одного, як Бог простив нас, обіймімо один одного любов’ю, як Бог обняв нас, і заспіваймо переможну Пасхальну пісню: «Христос воскресе изъ мeртвыхъ, смeртію смeрть попрaвъ, и сyщымъ во гробехъ животъ даровaвъ» (Тропар Пасхи). Амінь.

Воістину Христос Воскрес!

Смиренний

Онуфрій

Митрополит Київський і всієї України

Пасха Христова 2021 р.

Комментарии запрещены.