Facebook
Останні фото
1102 1115 1117 1110
Архів

Диво в Хонех та інші чудеса Архістратига Михаїла

 19 вересня Церква згадує чудо Архістратига Михаїла, що сталося в Хонех (Колоссах).

 

Чудо Архістратига Михаїла в Хонех відбулося в IV столітті

У Фрігії (внутрішня область на заході Малої Азії) знаходився храм, побудований на честь Архістратига Михаїла. Близько того храму протікало джерело, у якому, по молитві Архангела Михаїла, зцілилася німа дочка одного з місцевих жителів. У вдячність небесному заступнику чоловік звів тут храм. До джерела за зціленням йшли не тільки християни, але і язичники, багато з яких відрікалися від ідолів і навернулися до Христової віри.

У храмі святого Архистратига Михаїла протягом 60 років пономарив благочестивий Архип. Одного разу язичники задумали знищити храм і вбити паламаря. Для цього вони поєднали дві гірські річки в одне русло і направили їх русло на храм.

Десять днів працювали вони над цією суєтною справою. Бачачи ці справи нечестивих, преподобний Архип упав у церкві на землю і зі сльозами молився Богу, закликаючи на допомогу св. архістратига Михаїла, щоб він зберіг святе місце від потоплення і не дав порадіти ворогам, які намагалися знищити святиню Господню.

По закінченні десяти днів вода, полилася униз та зашуміла як грім. Преподобний Архип, перебуваючи в церкві на молитві, почув шум від води і ще старанніше став молитися, співаючин псалом Давидів “Підносять ріки, Господи, ріки підносять голос свій, підносять річки хвилі свої. Але більше шуму вод багатьох, сильних хвиль морських, сильний в вишніх Господь. Одкровення Твої безсумнівно вірні. Дому Твоєму, Господи, належить святість на довгі дні” (Пс. 92: 3-5).

В цей момент він почув голос, що повелівав йому вийти з церкви. Вийшовши з храму, він побачив святого архистратига Михаїла в образі прекрасного і пресвітлого чоловіка, як колись він явився пророку Даниїлу (Дан., гол. 10). Блаженний Архип, не будучи в змозі дивитися на нього, від страху впав на землю.

Архангел сказав йому: «Не бійся, – встань, підійди до мене сюди і побачиш силу Божу на цих водах».

Архип підвівся і, підійшовши, зупинився за велінням його; при цьому він побачив вогненний стовп, що піднімався від землі до неба. Коли ж вода підійшла близько, Архістратиг підняв праву руку і, зобразивши хресне знамення на поверхні вод, сказав: «Зупиніться!».

І негайно води повернулися назад. Так справдилися пророчі слова: “Бачили Тебе води і злякались” (Пс. 76: 17). Річки стали, як кам’яна стіна, і піднялись у височінь, подібно високій горі. Слідом за цим Архістратиг, повернувшись до храму, вдарив у величезний камінь, що знаходився біля вівтаря, і накреслив на ньому хресне знамення. Негайно почувся великий грім, земля затряслася, і камінь розділився надвоє, утворивши в собі величезну ущелину.

Святий Михаїл гучно промовив до вод: «Увійдіть в цю ущелину!».

Води з шумом потекли в кам’яну розколину і з тих пір постійно текли цим шляхом крізь камінь. Вороги, які стояли на лівій стороні і чекали побачити потоплення святого храму, від страху скам’яніли. Вберігши від потоплення свій храм і Архипа, святий архістратиг Михаїл зійшов на небо. А преподобний Архип прожив ще багато років і помер в 70-річному віці. Віруючі поховали його на тому самому місці, яке за вищезгадане диво названо «Хони», що означає «отвір», «тріщина».

14332919_1178824052175415_1354518457061204850_n

Інші чудеса, пов’язані з ім’ям Михаїла Архангела

З ім’ям Архистратига Михаїла пов’язано безліч чудес. Ось лише одна з історій. Архангел Михаїл врятував афонського отрока. Юнака хотіли втопити грабіжники: мріяли отримати розкішну скарбницю, яку той випадково знайшов. У пам’ять про це диво болгарський царедворець Дохіар побудував на Афоні храм на честь архангела Михаїла. Знайдене отроком золото пішло на оздоблення церкви.

Архангел Михаїл в Старому Завіті

Передання Церкви говорить про те, що Архангел Михаїл був учасником багатьох старозавітних подій. Наприклад, вказував дорогу ізраїльтянам під час виходу з Єгипту — у вигляді хмарного стовпа вдень і вогняного стовпа вночі. Крім того відкрив Ісусу Навину волю Господа на взяття Єрихону і переніс пророка Авакума з Іудеї у Вавилон, щоб дати їжу Даниїлу, заточеному в рові з левами.

Архангел Михаїл в перекладі з давньоєврейської означає «хто, як Бог» або трохи по-іншому, з питальною інтонацією — «хто, як Бог?». Його називають архістратигом, тому що він очолив небесне воїнство, яке повстало проти відпавших від Бога ангелів і їх ватажка Деницю.

Тропар Архістратигу Михайлу, глас 4

Небесных воинств Архистратиже, молим тя присно мы, недостойнии, да твоими молитвами oградиши нас кровом крил невещественныя твоея славы, сохраняя нас, припадающих прилежно и вопиющих: от бед избави нас, яко чиноначальник вышних сил.

Кондак Архістратигу Михаїлу, глас 2

Архистратиже Божий, служителю Божественныя славы, Ангелов начальниче и человеков наставниче, полезное нам проси и велию милость, яко безплотных Архистратиг.

Використано матеріали foma.in.ua

 

Комментарии запрещены.