Facebook
Останні фото
1102 1115 1117 1110
Архів

Де знаходиться справжня глава Іоанна Предтечі?

 

11 вересня православні християни згадують Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна – насильницьку смерть великого пророка. 8 березня — перше (IV ст.) і друге (452 р.) знайдення глави Іоанна Предтечі. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує матеріал про історію свята та наукові дослідження святині,  підготовлений редакцією “Фома в Україні.

Історія чесної глави Іоанна Предтечі – на її рахунку було три знайдення – дуже непросте і, більш того, до цих пір до кінця не з’ясована. Італія, Франція, Сирія, Греція, Вірменія: кожна з цих країн заявляє, що саме у них зберігається справжня глава Іоанна Предтечі. Розповісти, які аргументи вчений світ наводить на користь тієї чи іншої святині, ми попросили Тимофія Кітніса, історика і керівника Паломницького центру апостола Фоми в Європі.

Іоанн Хреститель відігравав для віруючих завжди дуже велике значення. Після Богоматері, це святий, якому відведено найбільшу кількість церковних свят, і крім того, це один з небагатьох святих, чиє різдво відзначається Церквою. Особливу увагу приділено Хрестителю в Євангелії, а також багатьма сучасниками було відзначено, що і в 30-ті роки I століття Іоанн Предтеча був дуже відомим святим, який викликав широкий резонанс.

Тому мощі святого Іоанна Предтечі завжди мали велике значення, а його глава розглядалася як особлива, дуже важлива святиня, тому в Церкві і святкуються всі три знайдення глави. І дійсно, існує багато підтверджень тому, що справжня глава, або частина голови, знаходиться, наприклад, у монастирі святого Сильвестра в Римі, в мечеті Омейядів у Дамаску (до речі кажучи, Хреститель шанується не тільки християнами, але і мусульманами – як великий праведник), в Нагірному Карабаху в Вірменії, на Афоні.

Але якщо ми говоримо про найбільш ймовірне місце знаходження святині, то це, звичайно, собор Ам’єнської Богоматері у Франції. З тієї простої причини, що з усіх перерахованих вище місць тільки тут проводилося велике і якісне дослідження святині, а також відомо, що саме ця частина голови (а в Ам’єнскому соборі зберігається тільки лицьова частина голови) має чіткий історичний шлях.

Не буду втомлювати великою кількістю фактів, що належать першому і другому набуттю, і відразу перейду до моменту третього обрітення глави Хрестителя. У період іконоборческих гонінь главу Іоанна Предтечі було вирішено приховати – і на початку IX століття вона була перевезена в Комани (місто, що знаходилось недалеко від сучасного Сухумі).

Є кілька джерел, які свідчать про те, що у 842 році глава Хрестителя була перенесена з Коман до Константинополя. Також збереглося свідоцтво паломника Антонія про те, що в 1200 році глава Хрестителя вже була розділена – він бачив тільки лицьову частину.

Потім настає Четвертий хрестовий похід, під час якого був узятий Константинополь. В одному із зруйнованих палаців католицький священнослужитель Валлон де Сартон знаходить лицьову частину святині на срібному блюді, покриту опуклим кришталевим склом. Блюдо йому доводиться продати, щоб дістатися в Пікардію, куди в 1204 році він перевозить главу Хрестителя.

З тих пір святиня постійно знаходиться в головному місті Пікардії Ам’єні – і прекрасний собор Ам’єнській Богоматері будують тут як якийсь дорогоцінний ковчег для зберігання глави, яка відразу стає відомою і шанованою святинею Франції. До неї звершують паломництво королі – Людовик Святий, його син Филип Відважний та інші. Від неї сходять чудеса: відомо про випадок звільнення міста Ам’єна від чуми в XVII столітті по молитвах перед главою Іоанна Хрестителя. Також у французів навіть виникла традиція примирятися біля святині.

У 1958 році було проведено велике патологоанатомічне дослідження реліквії, яке проводили відомі професори анатомії, фармацевтики, хірургії, стоматології. Експерти з’ясували, що ця частина голови набагато давніша, ніж кістка середньовічної людини. Сам тип особи було визначено як середземноморський. А також було встановлено, що вік людини, якій належала ця частина голови – між 25 і 40 роками. Крім того, на голові виявився добре видно слід від удару кинджалом. А як відомо, коли глава Хрестителя дісталася Іродіаді, та, перебуваючи в стані одержимою люті, пронизала главу кинджалом.

Ми не можемо з точністю сказати про справжність тієї чи іншої частини голови святого Іоанна Хрестителя, однак поки при лицьовій частині святині, що знаходиться в Ам’єні, не було знайдено жодного факту, який би суперечив тому, що вона могла належати Іоанну Хрестителю.

До речі про перебування глави Іоанна Предтечі в Ам’єні згадує і Святитель Димитрій Ростовський в житіях, а це значить що вже в XVII столітті до Ам’єнської глави відбувалися, в тому числі, і православні паломництва.

Комментарии запрещены.