Facebook
Останні фото
1102 1115 1117 1110
Архів

“Матір Божа бачить і знає душу кожного, хто звертається до Неї” – Блаженніший Митрополит Онуфрій про свято Покрови Пресвятої Богородиці

wpid-6001.jpg— Ваше Блаженство, не перелічити храмових свят, чудотворних ікон, присвячених Пресвятій Богородиці. Серед них визначне місце посідають Покровські храми, свято Покрови Божої Матері особливо шанується в Україні, чи не найбільше шанують його в українських селах. З чим це пов’язано, на Ваш погляд?

— Богородиця завжди допомагає людям в їхній боротьбі проти гріха, проти зла, в протистоянні всякій неправді. З прийняттям Православ’я на Русі багато храмів було присвячено саме Заступниці роду християнського. Святе Передання розповідає нам, що Матір Божа перед Успінням Своїм обіцяла апостолам не залишити їх і весь рід християнський сиротами. Святим Духом Їй було сказано, як оповідає Євангеліє, що Її прославлятимуть «всі роди» — за Її Божественну любов до стражденного від гріха людства, і буде Вона Заступницею перед Своїм Божественним Сином Господом нашим Ісусом Христом. І, дійсно, за Її молитвами навіть найзапекліші грішники отримували і отримують прощення гріхів.

Подивіться, скільки найменувань має Матір Божа в чудотворних образах: Милостива, Цілительниця, Утішительниця, Скорботних радість, Споручниця грішних, Млекопитательниця, Скоропослушниця, і багато інших імен… Адже всі ці найменування виникли як підтвердження реальної допомоги людям в утисках їхніх, бідах і скорботах. Також і Покров Пресвятої Богородиці — свято, що символізує молитовний Покров Божої Матері, який вона розгортає над усім світом і від якого люди отримували і отримують благодатну допомогу.

Дійсно, свято Покрови Божої Матері дуже шанований в Україні з давніх віків. Україна впродовж багатьох століть перебувала на стику Святої Русі і католицького Заходу, піддавалася жорстоким нашестям від різних загарбників, і наш народ в часи лихоліть завжди вдавався до молитовної чудесної допомоги Пречистої Матері Божої. І в останню кровопролитну війну з нацистською навалою український народ був особливо багатостраждальним, адже Україна була повністю окупована. В храмах матері і старенькі батьки молилися Матері Божій про своїх воїнів на фронтах, про перемогу.

У наш час, коли вибухнув Чорнобиль, Матір Божа явилася Заступницею нашому народові від цієї екологічної катастрофи. Є свідчення Її чудесного явлення над Чорнобилем напередодні вибуху на ЧАЕС. Відомо, що в багатьох святих місцях, наприклад, в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, що перебувала в центрі зараженого радіацією Києва, в Покровському монастирі дозиметри показували відсутність радіаційного фону. І завжди в години випробувань православні звертались у молитвах до Матері Божої, як співається в тропарі свята: «Покрый нас честным Твоим Покровом, и избави нас от всякаго зла, молящи Сына Твоего Христа Бога нашего спасти души наша».

— Відомо, що перед Покровським святом було прийнято влаштовувати весілля, особливо у селах, батьки благословляли дітей образами Покрова Пресвятої Богородиці.

— З давніх давен вважалося саме на Покрову найкраще створювати сім’ю. До цього часу завершувалися всі польові роботи, можна було відпочити від трудів праведних. До свята намагалися завершити будівництво нових будинків для молодят і справити новосілля. Молодим стелили «рушничок щастя», благословляли їх іконою Богородиці і співали на весіллі величальні пісні. І зараз ця традиція зберігається і в селах, і в містах.

— Покровське свято визнано в Україні національним, Днем захисника Вітчизни. З чим це пов’язано, чи можна це вважати закономірністю?

— Якщо державні керівники ініціюють великі церковні свята проголосити загальнодержавними — це можна тільки вітати. Свого часу Блаженніший Митрополит Володимир клопотав про встановлення дня пам’яті святого князя Володимира загальнодержавним, і його клопотання було почуто. Так само і зі святом Покрови Божої Матері. Ця дата є і Днем українського козацтва, яке протягом століть покрило себе вічною славою в захисті рідної землі від іноземних завойовників як заходу, так і сходу. Головний храм у січових козаків був на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Українське козацтво з благословення приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира охороняє наші святині — Києво-Печерську, Почаївську, Святогірську Лаври, храми і монастирі від зазіхань розкольників, відроджує давні традиції у вихованні мужньої, патріотичної молоді. І завжди козацтво стояло на захисті Православної віри, а не розколу чи унії.

— Ваше Блаженство, що в цей святковий день мають зробити православні України, щоб прихилити до Вітчизни Милість Пресвятої Богородиці?

— Якщо ми в цей день підемо в храми, залишивши всі життєві піклування, ворожість і неприязнь, щиро будемо молитися до Пресвятої Богородиці, каятися в своїх особистих гріхах — від простого селянина до державного діяча — Господь сповнить миром серце кожної людини. Матір Божа бачить і знає кожну душу, хто звертається до Неї. Якщо молитвами Богородиці мирними будуть наші серця, тоді настане мир і в наших сім’ях, і в нашій державі, і в усьому світі. І якщо всі віруючі України будуть молитися в цей день про мир в Україні, про прощення наших гріхів — така молитва не залишиться непочутою. Нехай молитвами Пресвятої Діви Марії Господь благословляє і береже всіх нас.

З Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм
бесіду вів Сергій Герук

 

Комментарии запрещены.